Predvianočné stretnutie v Galérii X

Dňa 13. decembra 2022 o 17. hod. sme mali otvorenie už deviatej výstavy v Galérii X. Bohužiaľ, poslednej na tomto mieste, lebo majiteľ domu zrušil nájomnú zmluvu s p. Fedorovou. Vďaka nej a jej priateľom mohli výtvarníci, študenti VŠVU a neskôr aj zamestnanci chránených dielní vystavovať v týchto priestoroch svoje práce neuveriteľných 32 rokov.

Spolu s Marcelkou a Majkou sme išli autobusom pod most SNP, kde nás už čakala Silvi a odtiaľ sme išli na vernisáž pešo. Prišla tam aj Marcelkina mama. Okrem našich sviečok, keramiky a obrazov a bábok z cyklu Cirkus boli na výstave aj zaujímavé šperky od p. Fedorovej, ktoré kombinovala s kôrou stromov. Okrem toho sa mám veľmi páčili čiapky a klobúky rôznych farieb a tvarov, textilné ozdoby na vianočný stromček a veci zo skla.

Naša pani riaditeľka povedala prítomným niečo o Impulze, o nás – klientoch a o tom, čo vyrábame v chránenej dielni. Keď rozprávala, Marcelka sa oprela o stenu a zhodila obrázok klauna. Narobil veľký buchot, ale všetci sme sa na tom zasmiali :-). Potom sme s Marcelkou poďakovali p. Fedorovej a p. Pekárovej za ich podporu – za to, že nám umožnili deväť rokov vystavovať naše práce v Galérii X a dali sme im sviečky z našej chránenej dielne. Veľmi sa im tešili.

Usporiadatelia výstavy pre nás pripravili aj malé občerstvenie. Ako každý rok sa podávalo na „zahriatie“ varené víno a čaj a domáce koláčiky a pagáče z kuchyne šikovných gazdiniek – organizátoriek výstavy. Predvianočná atmosféra bola veľmi príjemná a všetci dúfame, že sa takto stretneme aj na budúci rok aj keď už na inom mieste.

 

Tomáš K. a Marcela