Výstava kostýmov v RTVS

Koncom mesiaca, presnejšie 25. októbra sme sa vybrali do RTVS, kde sa konala výstava kostýmov k 65. výročiu televízneho vysielania.

Výstavou nás sprevádzala pani Ľ. Jariabková, ktorá nám porozprávala o tom, ako táto výstava vznikla a aj o jednotlivých kostýmoch, ktoré na nej boli. Videli sme kostýmy z rôznych filmov a inscenácií, ktoré sa u nás vysielali. Boli to napríklad: Vivat, Beňovský!, Sesternica Beta, Plukovník Chabert, Prstene pre dámu, Zlatý kolovrátok, O hlúpej žene, Piata pečať a iné… Všetky kostýmy sa šili v krajčírskej dielni Slovenskej televízie.

Látky pochádzali nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech, Rakúska a iných krajín. Výstava začala o 10. hodine. Bol tam aj stôl, na ktorom boli vzorkovníky látok, z ktorých sa to oblečenie šilo. Bol tam hodváb, šatovka, chanel, koža, viskóza, semiš, organtín a veľa iných.

Na koniec nás pani kurátorka zobrala pozrieť sa aj do skladu, v ktorom bolo veľké množstvo šiat na vešiakoch. Bol to pre nás veľký zážitok. V sklade boli kostými rozdelené podľa jednotlivých historických období: baroko, rokoko, gotika a iné. Niektoré z nich si vyskúšali aj Romanko, Tomáš a Michal, ktorí sa prezliekli za troch kráľov.

Výstava sa nám všetkým veľmi páčila a bol to pre nás krásny zážitok.

Janka R.