Výstava akademického maliara Alfonza Muchu

Dňa  16.4.2014 sme sa stretli všetci v Impulze. Keď sme sa nadesiatovali, o 9:30 hod. sme išli na autobus č.91, ktorým sme prišli pod Most SNP.  Odtiaľ sme sa presunuli k Mirbachovmu palácu, kde nás čakala  naša pani riaditeľka Janka,  jej sestra Evka a Bronka. Išli sme na výstavu  veľkého umelca, akademického maliara Alfonza Muchu. Preslávil sa najmä maľbou portrétov, ornamentami a plagátmi.

Alfonz Mucha sa narodil na Morave.  Začal maľbami portrétov  herečiek,  ktoré znázorňovali  rôzne slávne divadelné postavy z čias histórie. Maľoval obrazy aj pre šľachtu, aristokraciu, bankárov atď. V jeho obrazoch sa vyskytovali často ornamenty a kríže. Alfonz Mucha maľoval jednak portréty slávnych ľudí aj panovníkov, ale taktiež aj portréty obyčajných  a chudobných ľudí a mystické zjavenia.

Výstavou nás sprevádzala pani Čarná, ktorá nás sprevádzala aj minule, keď sme boli na výstave  Jána  Cipára. Jej výklad k obrazom bol obsiahly a pútavý. Často nás doňho zapájala.

Ďakujem za celý Impulz, že máme možnosť vedieť aké slávne osobnosti u nás vystavujú svoje unikátne, jedinečné diela, ktoré sú prínosom pre umenie na Slovensku aj vo svete. Odteraz už ľahko spoznáme jeho dielo podľa charakteristických čŕt jeho tvorby.

Ivica Kernaševičová