Deň otvorených dverí v Impulze

Ďalší Impulzácky deň otvorených dverí sa konal dňa 22. mája 2014. Začal o 9:00 hodine. Hostí vítala naša pani riaditeľka Jana Mareková, ktorá ich aj sprevádzala našim zariadením. Od rána k nám prichádzalo veľa návštevníkov. Deti z viacerých tried zo Základnej školy na Turnianskej a tiež z Praktickej školy na Švabinského ulici. Neskôr prišli klienti a zamestnanci z Domu Svitania z Jakubova, Domova sociálnych služieb profesora Karola Matulaya, Hestie a Rosy. Prichádzali aj ľudia z okolia, ktorí boli zvedaví na to, ako si tu spolu žijeme.

Na tento deň sme mali pripravených pre návštevníkov veľa zaujímavých aktivít. My klienti, sme mali na starosti lektorovanie a asistenciu pri týchto činnostiach.

Beátka Bartalská a ja spolu so Zuzkou Lipovou  sme  asistovali  pri výrobe a zdobení lietadielok. Deti si mohli lietadielkom zaletieť na rôzne miesta namaľované  na mape , ktorá bola na chodbe pri bývalej drevárskej dielni. Bolo to celkom zábavné,  ked´ niektorí pristáli v Afrike alebo v Amerike. Najväčšiu radosť však mali tí, ktorým sa podarilo  doletieť  na Ostrov lásky, či Ostrov úsmevu.  Zuzka Martinská s Renátkou Frešovou a Dankou Korychovou  spolu s návštevníkmi maľovali pestrofarebné rybičky, ktoré teraz už „plávu“ v našom textilnom akváriu. Michal Novotný s Mimi Kvetanovou a Majkou Lendackou učili deti, ale aj dospelých, ako sa vyrába zdobený škrobový  papier  a ako je možné z neho poskladať darčekovú tašku. Janko Janák s Tomášom Kristínekom, Evou Fiedlerovou a Elenou Bakošovou pomáhali ľuďom vyrábať odznaky. Niektorí z návštevníkov si ich pomaľovali, ďalší si mohli obrázok vystrihnúť z časopisov. Ivica Kernaševičová s Marekom Toráčom, Broňou Romanovou a s Lacom Krajčovičom mali na starosť výrobu sviečok. Marcelka Polačeková púšťala v „jazierku“ plávajúce sviečky, ktoré si mohli naši návštevníci zapáliť pre šťastie. Kika Kárová s Tomášom Dubeňom a našou pani riaditeľkou obsluhovali v bufete. Ponúkali nápoje, slané pochúťky, jednohubky s nátierkami z našej kuchyne a chutné koláče ☺.

Počas dňa nás bola navštíviť aj Janka Farkašová, naša bývalá vedúca. Návštevníci aj klienti si mohli dať pomaľovať aj tvár. Milé a šikovné vojačky z Kuchyne aj tento rok prišli obohatiť náš program a ako ináč, mali obrovský úspech. Otec Michala Novotného premietal video z nášho života v Impulze.

Na deň otvorených dverí sa prišli pozrieť aj rodičia niektorých klientov, napríklad: Marekova, Jankova, Maťova aj Kikina mama a tiež jej sesternica Zdenka. Poobede prišla i naša inštruktorka varenia, Gabika Žlebeková s dvoma plechmi skvelého koláča.

Náš Impulzácky deň otvorených dverí trval do 16:00 hodiny. Podľa mňa boli všetci návštevníci spokojní, nakoľko si okrem príjemných zážitkov odniesli aj vecičky, ktoré si sami vyrobili. ☺

Janka Rybáriková