Výstava Miroslava Cipára

Dňa 7.3.2014 sme strávili jedno krásne kultúrne dopoludnie. Navštívili sme  výstavu akademického maliara Jána Cipára v Pálfyho paláci. Najskôr sme sa všetci stretli v Impulze a po desiate sme išli do mesta spolu s našimi vedúcimi – Majkou, Zuzkou  a Evou, sestrou našej pani riaditeľky. V meste sa k nám pridala naša pani riaditeľka a Bronka.

V Pálfyho paláci sa konala výstava Miroslava Cipára. Od pani lektorky sme sa dozvedeli veľa informácií z jeho života a tvorby. Miroslav Cipár je slovenský maliar. Narodil sa v roku 1935 v obci Semetáš. Najskôr študoval na gymnáziu v Žiline, a potom na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Ilustroval knihu Počmáraný život. Namaľoval vyše tristo obrazov. Navrhol aj logá pre rôzne inštitúcie, dokonca aj pre našu „materskú organizáciu“ – Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Slovenskej republike.

 Dozvedeli sme sa, že  jeho rodičia a starí rodičia boli drotári. Videli sme tam maľované obrazy, ale taktiež obrazy vyrobené z rôznych materiálov, napríklad z dreva a z drôtov. Pri tvorbe obrazov sa nechal inšpirovať hudbou aj spomienkami. Hlboký dojem zanechali na mne jeho obrazy s názvami Biely svet a Dedičstvo.

Výstava sa mi veľmi páčila.  ☺

Janka Rybáriková