Rozšírenie sviečkárskej dielne

petrzalkaZdruženie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím prevádzkuje od júla 2012 Pracovno-socializačné centrum IMPULZ v nových priestoroch Základnej školy na Turnianskej ulici.Súčasťou IMPULZu  je aj chránená dielňa na výrobu darčekových predmetov a dekoračných sviečok, v ktorej pod vedením majstra pracujú traja zamestnanci so zdravotným postihnutím.  Dielňa vznikla v roku 2004, prvé formy a materiál na zácvik nám poskytla partnerská organizácia LEBENSHILFE z nemeckého Stassfurtu. Išlo o cca 20 foriem v rôznych tvaroch.

Ak sme ale chceli vyhovieť  zákazníkom, potrebovali sme viac foriem rovnakého druhu, aby sme ich požiadavky vedeli splniť v primeranom čase. Vzhľadom na naše obmedzené finančné zdroje sa podarilo rozšíriť ich počet len u niektorých typov. Preto nám veľmi pomohla podpora projektu dovybavenia sviečkárskej dielne Mestskou časťou Bratislava – Petržalka.

Z poskytnutých prostriedkov sme zakúpili kvalitný parafín, 100 ks plastových foriem na sviečky, ako i sušenú levanduľu. Následne sme sa pustili do experimentovania – začali sme s výrobou sviečok s dekoráciou z rôznych prírodných materiálov. Odskúšali sa okrem levanduľových aj sviečky so sušenými kvetmi, škoricové, ako i so sušenými kolieskami pomarančov, limetiek, jabĺk, s okruhliakmi, ihličím a stebielkami rastlín. Záujem zákazníkov sme testovali najprv na Radničkiných trhoch, neskôr počas predvádzacích akcií v rôznych firmách. Naše sviečky zaujali tiež viaceré organizácie, ktoré si ich objednali v rámci náhradného plnenia pre svojich partnerov a zamestnancov. Výťažok sme z časti investovali do nákupu aromatických prísad do parafínu, čím sme ešte viac zatraktívnili našu ponuku a vyšli v ústrety požiadavkám zákazníkov.

Nakoľko niektoré zákazky boli väčšieho rozsahu, než produkčné schopnosti  zamestnancov dielne, do ich plnenia sa zapojili aj klienti nášho rehabilitačného strediska. Získali tak cenné skúsenosti pre prácu s rôznymi materiálmi, zručnosti z využitia rôznych nástrojov,  z deľby práce, ale aj komunikačné zručnosti potrebné pri práce v skupine. Je to pre nich tiež príprava na vlastné zamestnanie v chránenej dielni v budúcnosti.

Výsledkom podporeného projektu boli ručne vyrábané sviečky rôznych tvarov a vzhľadu, ktoré potešili mnohé domácnosti a prispeli k vytvoreniu vianočnej atmosféry  a pohody.
A potešili aj nás, pretože na každej bol štítok s údajmi o našom IMPULZe  a informácia o jeho výrobcoch. Pomáhajú tak šíriť povedomie o schopnostiach ľudí s mentálnym postihnutím, ktorí, ak sa im poskytne vhodná podpora, dokážu vytvoriť výrobky, ktoré potešia naše zmysly i srdcia. Čo kus to originál, aký inde nekúpite. Len u nás – v IMPULZe.

Mgr. Ladislav Krajčovič
majster sviečkárskej dielne