Návšteva prírodovedného múzea

My – Impulzáci sme dňa 10.1.2013 navštívili Prírodovedné múzeum na Vajanského ulici v Bratislave. Touto zaujímavou prehliadkou začíname v Impulze každý nový rok po vianočných sviatkov :-). Chodíme sem všetci radi, lebo vždy je tu čo vidieť. Tak to bolo aj dnes. Pozreli sme si expozície až na troch poschodiach.
Na prvom poschodí sme videli zaujímavú výstavu keramiky a porcelánu. Z keramiky sme obdivovali rôzne sošky – bola to hlavne ručná výroba. Z porcelánu sme videli vázy, šálky a tanieriky. Veľmi pekné tanieriky viseli aj na stene. Takéto výstavy nám pomáhajú aj pri hodinách keramiky, keď chceme vymodelovať niečo nové – originálne. Niekedy aj  pri použití novej maľby – dekorovania výrobkov alebo pri nových kombináciách farieb.
Na stenách viseli aj fotografie Juraja Gagarina – prvého kozmonauta. So záujmom sme si ich pozreli.

Na druhom poschodí sa nachádzali rôzne druhy kameňov a vypchatých zvierat. Napríklad medvede, diviaky, jelene, srnky, zajace, hady a iné. Zvieratá, ktoré sme mohli vidieť, boli tak dobre vypchaté, že vyzerali ako živé. Je to taká iná zoologická nie záhrada  alebo budova. Môžete tam ísť aj keď je zlé počasie. To je veľká výhoda :-). Nadlho sa vždy zastavíme pri veľkých vitrínach, kde sú zvieratá postavené do prostredia, kde žijú voľne v prírode. Sú pri nich stromy, kríky, kamene a malé jazierka. Pani uvádzačka nám zapne reproduktor a všetci máme pocit, že sme v lese alebo pri jazierku. Je to veľmi pekné! Bol tam vystavený aj hmyz, napríklad vážky a  aj veľa druhov chrobákov. Videli sme tam aj veľkého mamuta a obrovskú šesťmetrovú rybu – vyzu, ktorá žila u nás na začiatku nášho storočia. Vo filmovom kútiku sme si oddýchli a pozreli film o mamutoch. Bol veľmi zaujímavý.

Na treťom poschodí sme videli rôzne druhy vtákov, chrobákov a mušle. Aj tam boli veľké vitríny a divé kačky pri rybníku vyzerali naozaj ako živé.

Niektorí sme si robili na pamiatku fotky. Veľmi sa nám tam páčilo a mne zo všetkého najviac – porcelán.  Po prehliadke múzea  sme sa vrátili naspäť do Impulzu na obed.

Janka Rybáriková