Výstava výtvarníčky Nataše Floreanovej

Dňa 30.1.2015 sa konala V Mirbachovom paláci výstava výtvarníčky Nataše Floreanovej. Skoro všetci sme sa stretli v Impulze. Po desiate sme išli do mesta s našimi sociálnymi pracovníčkami – s Majkou, Silviou, Lacom a Láďom. Keď sme prišli do mesta, pre galériou sme sa stretli s Evou a s našou pani riaditeľkou. Výstava začala o 10:00 hodine.

Výstavou nás sprevádzali mladé lektorky Petra a Ľubka. Od nich sme sa všeličo dozvedeli o výtvarníčke Nataši Floreanovej. V roku 1975 absolvovala štúdium na University of Sydney. Neskôr v roku 1981 postgraduálne študovala grafiku na National Arts School v Sydney. V roku 1985 študovala maľbu v Scuola Lorenzo di Medici vo Florencii. Teraz žije a tvorí v Sydney a v Bratislave. Od roku 1982 mala viac ako päťdesiat samostatných a kolektívnych výstav v Severnej a Južnej Amerike, Austrálii, Európe i Ázii. V Bratislave a v Prahe sa so svojou tvorbou prezentovala až v roku 1990. Od tej doby tvorí v dvoch ateliéroch. S príchodom zimy sa z Austrálie sťahuje na Slovensko a s príchodom jesene sa presídľuje do malebnej zátoky Watsons Bay v Sydney. Popri voľnej tvorbe realizovala viacero oficiálnych diel pre Austrálsky parlament a vládu, na Slovensku okrem iného spolupracovala s režisérom Jozefom Bednárikom, realizovala návrhy divadelných plagátov, obálky a ilustrácie kníh slovenských autorov.

Od Petry sme sa dozvedeli ako tvorí svoje obrazy. Najskôr papier načierni, potom ho dá na rám a urobí odtlačok. Videli sme tam jej obrazy z Talianska a z Francúzska, na ktorých boli poklopy, ktoré bývajú na ulici. Petra aj Ľubka mali pre nás pripravené tvorivé dielne. V rámci tvorivých dielní sme z plastelíny robili rôzne odtlačky a frotáž, z ktorej vznikla kniha.

Petra nám urobila na pamiatku spoločnú fotografiu. Pred odchodom sme sa podpísali do kroniky. Po výstave sme išli najskôr do jedálne na obed a potom sme sa vrátili do Impulzu. Výstava sa mi páčila a bola veľmi zaujímavá. Škoda len, že v ten deň bolo veľmi nepriaznivé – zasnežené počasie.

Janka Rybáriková