Tomáš si vie upiecť chlieb

nsppV súčasnosti mnoho organizácií, ktoré sa venujú starostlivosti o klientov s mentálnym či zdravotným postihnutím, hľadá možnosti financovania svojej práce nielen zo štátnych prostriedkoch, ale aj formou projektov. Oznámenie dobrej správy, že Pracovno-socializačnému centru Impulz schválili projekt v grantovom programe Opora Nadácie SPP nám umožnilo  pokračovať v rozvíjaní nových zručností u jedného z našich klientov Tomáša.

Tomáš je zamestnanec sviečkarskej chránenej dielne. Je pracovitý a veľmi šikovný v mnohých oblastiach, no vzťah ku vareniu si donedávna nevytvoril.  Vzhľadom na našu snahu podporovať a rozvíjať čo najväčšiu samostatnosť klientov v osobnom živote, stál pred nami nový cieľ – zmeniť Tomášovu nechuť a neochotu na radosť z prípravy jedla. Cieľom bolo nielen vybrať pre Tomáša vhodné nátierky a postupne ho naučiť ich pripravovať podľa svojej chuti, ale aj zvládnuť obsluhu a prípravu vlastného chleba pomocou pekárničky. Čerešničkou na torte mala byť Tomášova príprava obeda pre všetkých zamestnancov a klientov nášho zariadenia.

Z veľkého množstva nátierok sme nakoniec vybrali tie, ktoré neobsahovali veľa surovín – bylinkovú, cesnakovo syrovú a bryndzovú. Premena sa rýchlo ukázala a Tomášov počiatočný strach – „čo ak to pokazím“ sa ku koncu zmenil na „veď je to celkom jednoduché“. Práve čas na experimentovanie a možnosť používať lyžicu ako mierku surovín dodávali Tomášovi takú potrebnú istotu a podporili jeho ochotu na ceste k samostatnosti v kuchyni.

Aj v prípade pečenia chleba sme sa na začiatku obávali, ako sa Tomáš vysporiada s modernou technikou. Zakúpením výbornej pekárničky s jednoduchou obsluhou sme predišli prvej antipatii. Ešte väčšiu radosť sme mali z hneď prvého, ale aj opakovaného úspešného upečenia chrumkavého chlebíka. Tomáš si prístroj obľúbil a po troch mesiacoch sa už spoliehal pri príprave sám na seba. V súčasnosti vážne uvažuje o peknom darčeku pre seba  – zakúpení takejto pekárničky domov.

Už spomínané varenie obeda malo byť najťažším cieľom pri plnení projektových úloh. Uvariť obed pre 22 osôb je naozaj ťažká skúška. Po spoločnom dohovore padlo rozhodnutie na vyprážané rezne so zemiakovým šalátom. Spoločnými silami sa nám to podarilo. Prázdne taniere a úsmevy na tvárach stravníkov boli naozaj zaslúženým ocenením Tomášov ochoty  zmeniť názor na pobyt v kuchyni a zároveň sa naučiť niečo nové.

Dúfame, že možnosť zúčastniť sa projektu, ktorý bol financovaný vďaka podpore Nadácie SPP sa stali silnou motiváciou pre Tomáša na jeho ceste k väčšej samostatnosti v osobnom živote. Veď čerstvo upečený chlieb s nátierkou zo surovín, ktoré doma bežne máme, všetko  pripravené vlastnými rukami, človeka odmení dobrým pocitom.

lektorka varenia a autorka článku: Silvia Lakotová