Zriadenie keramickej a smaltovej dielne v PSC Impulz

nadacia-vubS podporou Nadácie VUB sme vo februári 2011 zriadili v našom zariadení keramickú a smaltovú dielňu, ktorá rozšírila tvorivé arteterapeutické aktivity rehabilitačného strediska a v budúcnosti prispeje k rozšíreniu portfólia výrobkov chránených dielní.

Názov projektu „Kontakt s hlinou – cesta k sebe a iným“ je metaforickým vyjadrením nášho snaženia smerujúceho k individuálnemu rozvoju schopností klienta, jeho verbálneho vyjadrovania, motivácie k vysloveniu vlastných pocitov a hodnotiaceho stanoviska. Pri tvorivej činnosti sa snažíme o vytvorenie príjemnej atmosféry aj prostredníctvom hudby, ktorá prispieva k odbúravaniu stresu u klientov, k rozvíjaniu ich fantázie a upevňovaniu vzťahov v komunite.

Vzhľadom k tomu, že z technických dôvodov sa inštalácia keramickej dielne pretiahla a klienti boli už netrpezliví, pripravili sme pre nich náhradný program, ktorý bol vhodnou motiváciou a prípravou na tvorivú činnosť s keramikou. Okrem výroby a maľovania sadrových magnetiek a iných dekoratívnych predmetov, sme v rámci komunity diskutovali o pripravovanom projekte, premietali sme si fotografie z výletov a služobnej cesty v Nemecku a Španielsku (podporenej z Nadácie Grundtvig učiace sa partnerstvá v rámci Programu celoživotného vzdelávania). Klienti spontánne uvítali návštevu keramickej dielne v Centre voľného času v Dúbravke, fotografovali si umelecké predmety, ktoré na nich zapôsobili najsilnejšie a ktorými sa neskôr nechali inšpirovať. Pri návšteve prírodovednej časti Národného múzea sledovali charakteristické znaky a farbu vystavených živočíchov, čo sa pokúsili využiť pri svojej práci s hlinou. Vychádzky do prírody, sledovanie farebných kombinácii kvetov a ich rozmanitých tvarov sa neskôr premietlo pri výrobe rôznych typov smaltových šperkov. Dielňa na výrobu dekoratívnych sviečok umožňuje našim klientom modelovať rôzne tvary misiek, podložiek a podstavcov, ktoré majú okrem umeleckej hodnoty aj praktické využitie.

V septembri pripravujeme záverečný event projektu vo forme vernisáže, ktorá bude zhodnotením úsilia a prezentáciou snahy a zručností našich klientov. Priblížime ňou verejnosti produkty keramickej a smaltovej dielne, ale aj výrobky ďalších chránených dielní spolu s kultúrnym programom, ktorý pripravia naši klienti a ich priatelia z bratislavského konzervatória.

Mgr. Jana Mareková

Reakcie klientov na zriadenie keramickej a smaltovej dielne

Miška: V keramickej dielni sa mi páči, pretože veci, ktoré vymodelujeme sa dajú vypaľovať a potom farbiť. Lucia nás všeličo naučila a je veľmi milá. Najviac sa mi páčilo, keď sme modelovali zvieratká. Ja som modelovala korytnačku a motýle. Tiež som vymodelovala aj jedovatú kvetinu. Aj tá sa mi podarila.

Zuzka: Práca v keramickej dielni sa mi páči, lebo tam robíme všelijaké pekné veci. Rada modelujem misky a tanieriky pod naše sviečky, ale aj zvieratá a hrnčeky. Rada maľujem, a tak sa teším z toho, že to čo urobím, môžem po vypálení namaľovať. Farba, ktorú používame sa volá glazúra a je lesklá.

Marcelka: V smaltovej dielni sa mi páči, lebo tam robíme rôzne šperky: náušnice, prívesky a brošne. Pracujeme tu spolu s Dankou, ktorá nás už všeličo naučila. Predtým ako plech ideme smaltovať, musíme ho vyšmirgľovať a očistiť. Až potom ho natrieme a dáme vypáliť.

Po vypálení, keď vychladne, ho maľujeme. Teraz robíme šperky na Výtvarný salón.

Ďakujeme za podporu nášho projektu Nadácii VUB