Návšteva inštitútu pre pracovnú rehabilitáciu občanov so ZP

Doobeda, 10. februára sme sa vybrali na návštevu inštitútu pre pracovnú rehabilitáciu na Mokrohájsku ulicu, keďže tam mali deň otvorených dverí. Cestovali sme autobusom číslo 192. Keď sme tam prišli, čakala na nás na vrátnici pani, ktorá nás sprevádzala po zariadení. Vo vstupnej chodbe nás privítali študenti, ktorí mali prezentačné materiály o ich zariadení s malými pozornosťami pre návštevníkov.

Najskôr sme navštívili strednú odbornú školu – odbor kozmetička. Popozerali sme si učebne a miestnosti, kde prebieha praktický výcvik.

Potom sme navštívili knihársku dielňu, kde sa vyrábajú knihy, zošity, pamätníky, darčekové krabičky, kazety a rôzne iné knihárske výrobky. Boli tam aj veľké stroje – rezačky, pákové nožnice, lisy a zlatička.

Na poschodí sme sa boli pozrieť aj do ďalších učební – odbor mechanik počítačových sietí, technicko – ekonomický pracovník, elektrotechnik, zlatník – klenotník a iné…

Pani, ktorá nás sprevádzala nám ukázala aj internát, na ktorom bývajú študenti. Izby majú pekné, svetlé a nanovo zrekonštruované.

Vo voľnom čase sa stretávajú v spoločenskej miestnosti, kde sa venujú rôznym voľnočasovým aktivitám a ručným prácam. Zaujalo nás paličkovanie a obrazy, ktoré mali zavesené na stenách.

Pozreli sme si školu, internát a kde majú rehabilitačné stredisko. Exkurzia sa nám veľmi páčila a odniesli sme si zaujímavé poznatky a informácie.

Beatka, Michal a Marcelka