Claudianum v Modre – ako sme našli nových priateľov

Projekt „Spoločne za prijatie – za život bez znevýhodnenia“ nám vo svojom závere priniesol ďalšie nečakané priateľstvá. Náš návrh predstaviť jeho výstupy prijala aj nezisková organizácia Claudianum prebývajúca v krásnom prostredí sveta sestier uršulínok v Modre s ešte krajšou komunitou ľudí, ktorí sa vzájomne podporujú v každodenných činnostiach, venujú sa výrobe umeleckých predmetov a organizujú aktivity, ktoré im prinášajú poznanie, väčšiu sebestačnosť a spoločnú radosť.

Do Claudianu sme sa vybrali piati a klientov našej organizácie PSC Impulz zastupovali Beátka s Kristínkou, ktoré sa po niekoľkých prezentáciách a účinkovaniach pred kamerou stali ozajstnými profesionálkami. Malý parčík s detským ihriskom a interiér Claudianu nám učaroval. Kuchynka, spoločenská miestnosť, dielňa, všetko voňalo novotou a láskou rúk, ktoré tento priestor svojpomocne vytvorili. Už pri dverách nás vítali usmievavé tváre tímu pani riaditeľky Evky Ondrovej a vôňa pečených koláčikov a chlebíčkov z domácej kuchyne..

A začala sa živá prezentácia .. Pár slov v úvode o našej organizácii zo stany pani riaditeľky Janky Marekovej pokračovalo rozprávaním o ukončenom projekte Spoločne za prijatie – za život bez znevýhodnenia , vďaka ktorému sme mohli uviesť do života našu kuchársku knihu „Dobrá vareška“ a premietnuť ukážky z videotréningov O nakupovaní, O varení a O návšteve lekára. Beátka s Kristínkou žiarili šťastím a rozprávali svoje zážitky z filmovania, ale aj o tom, akých zaujímavých ľudí sme vďaka projektu spoznali. A naši priatelia z Claudianu ich nešetrili otázkami.

Prezentáciu sme ukončili premietnutím nášho videoklipu SPOLOČNE, ktorý je pre nás veľmi významný, lebo predstavuje silu priateľstva a podpory všetkých, ktorí sa na projekte podieľali. Veríme, že videotréningy, kuchárska knižka a videoklip budú pre našich priateľov v Claudiane užitočné a sú predzvesťou našich ďalších priateľských stretnutí, vzájomného učenia, podpory, tvorivosti a možno práce na spoločných projektoch.

Ďakujeme Claudianu za nádherné pocity, s ktorými sme odchádzali. Prajeme mu veľa lásky a priazne okolitého sveta pre jeho pokračovanie a nové myšlienky!

Za výstupy, ktoré sme mohli prezentovať ďakujeme Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA – nadácia pre sociálne zmeny podporeného Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom (viac informácií o projekte nájdete na http://spolocne.zpmp-impulz.sk)

 Eva Fiedlerová