Výlet do Hlohovca – návšteva hvezdárne

Dňa 17.12.2014 sme sa skoro všetci stretli v Impulze. Z Impulzu sme odišli o 8:30, autobus 91 nám prišiel na zástavku o 8:45. Z autobusu 91 sme prestúpili na autobus 93. Na hlavnej stanici sme sa stretli so Silviou a jej synom, Tomášom Kristínekom, čakali sme na Ninu, Juraja, Broňu, pani riaditeľku a Evu. Potom sme išli na tretie nástupište.

Keď sme boli na treťom nástupišti, nastúpili sme na rýchlik Dargov a posadali si do kupé. Rýchlik odišiel z Bratislavskej hlavnej stanici o 9:55. O päť minút neskôr pristúpila zo stanice Bratislava – Vinohrady Marcelka. V Leopoldove sme prestúpili na osobný vlak, ktorým sme išli do Hlohovca.

Keď sme prišli do Hlohovca, asi pol hodinu sme kráčali do hvezdárne. Prehliadka vo hvezdárni začala okolo 12:00. Vo hvezdárni sme si sadli a pozerali sme sa na slnko, mesiac a na planéty. Dozvedeli sme sa všeličo o planétach, o slnku, o mesiaci a o kométach.

Prvou najbližšou planétou k slnku je Merkúr, ďalšou planétou je Venuša, potom sú planéty Zem, Mars, Jupiter, Saturn, Urán a Neptún. Planéta Zem je modrá preto, lebo je v nej veľa vody. Zem sa otáča okolo vlastnej osi. Planéta Mars je červenej farby, planéta Jupiter má dva alebo tri prstence. Ešte sme tam videli súhvezdia, ako napríklad súhvezdie Barana, Rýb a Vodnára.

Potom sme odtiaľ išli do hotela Jeleň, na poschodí bola reštaurácia, kde sme sa naobedovali. Na obed sme mali vyprážaný syr s hranolkami a tatarkou. Odtiaľ sme išli na stanicu, zo stanice Hlohovec na osobný vlak do Leopoldova. V Leopoldove trochu rýchlik meškal. Z Leopoldova na rýchlik a vystúpili sme v Bratislave.

Výlet sa nám veľmi páčil, naučili sme sa veľa nového o hviezdach a planétach.

Janka Rybáriková