Make-Able: Služobná cesta do Belgicka

25. 8. 2011 Príchod

Aj napriek nášmu neskorému príchodu účastníci a organizátori nás čakali. Zoznámenie sa s kolegami z Belgicka, Čiech, Talianska, Španielska a Veľkej Británie prebehlo v príjemnej atmosfére.

 

26. 8. 2011 Téma: Geel, Prvá Európska Terapeutická Komunita

Návšteva  Denného centra v meste Geel bola skutočným zážitkom. Pozreli sme si film  o živote v centre a potom sme prešli jednotlivými časťami centra. Videli sme prácu klientov s mentálnym postihnutím na rôznych „pracoviskách“, napr.  maľovanie a výroba rôznych dekoratívnych predmetov, maľovanie na hodváb, stolárska dielňa s výborným technickým vybavením. Centrum získalo okrem iných aj zákazku na ukladanie dokumentov do obálok a ich triedenie podľa určitého kľúča. Klienti svoju prácu zvládali bez problémov a preto táto zákazka dlhšiu dobu je dobrým finančným zdrojom pre centrum.

Obdivuhodný bol systém, ako učili klientov k samostatnosti. Všetky pracovné úkony mali znázornené na tvrdých kartičkách, ktoré tvorili akoby pracovný poriadok. Klient nepotreboval asistenciu sociálneho pracovníka natoľko ako u nás v Impulze, pravdepodobne preto vzťah sociálnych pracovníkov a klientov nebol taký srdečný, s akým sa stretávame v Imulze.

Klienti si chodili sami nakupovať a aj sami pripravovali obedy. Obed a koláče pripravili aj pre nás.

Po obede sme si vypočuli prednášku v psychiatrickom centre o výskume zameranom na správanie sa mentálnych klientov v určitých situáciách.  Centrum venuje veľké finančné prostriedky na uvedený výskum, ktoré získava od štátu a od sponzorov.

Po návrate do hotela sa konalo stretnutie koordinátorov projektu. Pán Tom Jones zhrnul doterajšie výsledky spolupráce na projekte Grundtvig. Koordinátor z každej zúčastnenej krajiny informoval o svojej činnosti, pani Mareková priblížila časový harmonogram nasledujúceho stretnutia v Bratislave v marci 2012.

Po večeri nás čakal program, ktorý pripravili belgickí usporiadatelia. V karaoke ukázali svoje schopnosti a zmysel pre humor zúčastnení mentálni klienti.

 

27. 8. 2011 Téma: Výsledky rôznych prístupov na komunitnú starostlivosť v Northern-Kempen

Po raňajkách sme išli na návštevu do mestečka Hoogstraten, kde sme si prezreli domy Beguinage, ktoré spravuje Centrum pre ľudí bez domova. V každom dome bolo niekoľko bytov, kde bývali opustené – osamotené ženy bez sociálneho zázemia. Tieto domy boli postavené v 19. storočí za účelom poskytovania ubytovania ľuďom bez domova.

Po spoločnom obede v klasickej ľudovej belgickej reštaurácii sme sa vrátili do hotela. Nasledovala oficiálna večera, na ktorej sa navzájom predstavili všetci účastníci.

 

28. 8. 2011 Téma: Kultúrno-sociálne podujatia

Účastníci mali možnosť vybrať si z programu:

1. Film „Geel“ a návšteva zábavného centra „Bobbejaanland

2. Návšteva Antwerp, s dôrazom na MAS, Museum aan de stroo

3. Film „Geel“, workshop o čokoláde

Jednotne si všetci vybrali výlet do Antwerp. Po celodennej návšteve krásneho historického mesta sa v hoteli konala rozlúčková večera. Pán Tom Jones pozitívne vyhodnotil  zmysel a poslanie takýchto stretnutí. Všetci účastníci dostali certifikát o účasti.

 

29. 8. 2011 Odchod

Po raňajkách sme odišli vlakom na letisko v Bruseli.

 

Celkove zhodnotenie akcie:

1.  Takéto stretnutia majú veľký význam nielen pre klientov, ale najmä pre koordinátorov. Každá krajina má iné problémy a svoje skúsenosti s ich riešením. Spoločné stretnutia pomáhajú navzájom si vymieňať tieto skúsenosti.

2. Mínusom pre organizátorov bolo, že sme bývali v hoteli „mimo civilizácie“ a stále sme museli používať autobus, v ktorom sme strávili veľa času, bohužiaľ, na úkor iného programu.

 

PhDr. Mária Pateková

administratívna pracovníčka