Urobme niečo pre svoje zdravie

pontisV januári 2010 Fond T – Mobil Slovensko, a.s. Nadácie Pontis pridelil Pracovno-socializačnému centru  Impulz  grant  vo výške 1400 Eur na projekt rozšírenia individuálnych rehabilitačných a relaxačných služieb pre klientov.  Cieľom projektu bolo sprístupniť  klientom nové možnosti pre aktívny pohyb, uvoľnenie napätia, fyzický kontakt (najmä u autistických klientov), pre kompenzáciu agresívnych a hyperaktívnych sklonov. Naplnenie uvedených cieľov  by v pozitívnom zmysle ovplyvnilo  ich zdravotný a psychický stav, redukciu obezity, posilňovanie svalstva a v neposlednom rade aj zlepšenie vzťahov v komunite.

Väčšina klientov s mentálnym postihnutím má problém s obmedzenou pohyblivosťou, ohybnosťou a nechuťou k aktívnemu pohybu. Z toho vyplývajú rôzne zdravotné problémy ako obezita a hypertenzia. U niektorých klientov  je prítomná aj slovná a fyzická agresivita.  Ambíciou projektu bola snaha o maximálne využitie ich času v zariadení a kompenzácia nežiadúceho správania aj neštandardnými aktivitami prispievajúcimi k celkovej regenerácii organizmu. V rámci projektu bol zakúpený masérsky stôl s elektrickým ovládaním výšky a boxerské vrece s rukavicami.

Pri masážach bolo nevyhnutné zohľadňovať individuálnu stavbu tela klienta, jeho momentálny psychický stav a mieru postihnutia. K ich postupnému uvoľňovaniu prispelo aj používanie kvalitných aromaterapeutických olejov a relaxačná hudba.

Personálne zmeny v združení spôsobili, že došlo k zmene rehabilitačného pracovníka – kvalifikovaného maséra. Klienti museli  nadviazať kontakt s novým pracovníkom, čo spočiatku spôsobovalo isté problémy a časový posun v aktivitách. Obojstranná dôvera a otvorenosť je pri fyzickom kontakte ako je masáž u väčšiny klientov nevyhnutná. Napriek spomínaným problémom nový rehabilitačný pracovník si za aktívnej pomoci ostatných zamestnancov  Impulzu sympatie a dôveru klientov získal v relatívne krátkom čase. V súčasnosti sa masáže zameriavajú predovšetkým na isté partie tela, ako je krčná chrbtica a horné končatiny, ktoré sú však vo väčšine prípadov najviac postihnuté spazmami.  V týchto prípadoch sa očakávaný efekt masáže môže dostaviť okamžite. Pri klasickej masáži celého tela a rehabilitačných cvičeniach je očakávaný výsledok postupný, podmienený trpezlivosťou, vytrvalosťou a momentálnym stavom klienta.

Okrem každodenného telocviku majú klienti príležitosť k individuálnym cvičeniam zameraným na rehabilitáciu, strečing a zvládnutie techniky dýchania. Ideálnou zmenou v pohybových aktivitách je vytrvalostný beh a loptové hry situované v areáli školského ihriska. Vhodným doplnkom pri masážach klientov s fyzickým postihnutím sú špecifické cvičenia zamerané na precvičovanie hrubej a jemnej motoriky v rámci individuálneho plánu rozvoja klienta. Aktivity v chránených dielňach si vyžadujú aj jemnejšie motorické zručnosti, čím dochádza k prepojeniu a komplementarite jednotlivých programov.

S určitým odstupom reagovali klienti na využitie boxerského vreca, ktoré je dôležitou súčasťou pri posilňovaní svalstva, koordinácie horných aj dolných končatín a predovšetkým odbúravania vnútornej tenzie. Čas v práci so spomínanou cieľovou skupinou tu zohráva svoju podstatnú úlohu. Napriek tomu, pre istú  skupinu klientov, sa boxerské vrece stalo samozrejmou a obľúbenou súčasťou každodenného života  v zariadení.

Projekt rozšírenia rehabilitačných a relaxačných služieb, aj napriek počiatočným ťažkostiam, je pre klientov  nepopierateľným  prínosom. Jeho ďalšia udržateľnosť (nákup masážnych olejov a emulzií, údržba zariadenia)   bude zabezpečená minimálnymi príspevkami od klientov a z vlastných zdrojov zariadenia. Náklady na odborného zamestnanca bude znášať organizácia.

Našou víziou je hľadať ďalšie spôsoby ako motivovať pre tieto aktivity aj klientov so závažnejšími poruchami socializácie, fyzického a mentálneho postihnutia. Prvoradá  pre nás vždy zostáva spokojnosť a vnútorná harmónia nášho klienta, jeho zapojenie sa do aktivít v rámci skupiny ostatných klientov a ďalší osobný rozvoj. Nechceme, aby svoj pobyt v našom zariadení  klient vnímal ako povinnosť, ale  ako zábavu a aktívny relax v príjemnom prostredí.

Reakcie klientov na rehabilitačné aktivity v našom zariadení:

Ivica: Veľmi rada chodím k Braňovi na masáže. Keď som unavená, po masáži chrbtice sa cítim ako znovuzrodená. Je to veľmi uvoľňujúce a som rada, že máme možnosť si vybrať z aromatických olejov ten, ktorý nám najviac vyhovuje. Mne sa páčia orientálne vône, ale aj medový olej a oleje s liečivých rastlín. V budúcnosti by som bola rada, keby sme ponuku rozšírili aj o kakaový olej, ktorý mi krásne vonia. Som zamestnaná v sviečkárskej dielni, kde väčšinu dňa sedím za stolom, a tak ma občas bolí krčná chrbtica. Preto som privítala túto novú službu v Impulze, ktorá nám tiež pomáha k tomu, aby sme sa cítili dobre a zdravo.

Miška: Chodím k Braňovi hlavne na masáže rúk. Celkom sa mi to páči. Občas si spolu aj sami zacvičíme, rôzne cviky na chrbticu. Niekedy, ak mám chuť, tak si zaskáčeme na fit lopte.

Michal: Ja najčastejšie chodím k Braňovi si zaboxovať. Predtým som to nikdy nerobil a páči sa mi to. Braňo je dobrý učiteľ, a tak si myslím, že sa to naučím. Je to celkom zábavné a dúfam, že od tohto športu mi narastú aj svaly. Okrem rozcvičky v Impulze cvičím aj každé ráno doma. Som rád, že tu máme aj takúto možnosť.

Zuzana: Páčia sa mi vône, ktoré Braňo používa pri masírovaní. Som rada, že si z nich môžem vybrať. Masáž je príjemná, cítim sa po nej dobre a páči sa mi, že po nej voniam. V Impulze máme aj stacionárny bicykel, na ktorý tiež rada chodím. Sľúbila som si a aj pani riaditeľke, že na ňom budem cvičiť častejšie. Naša Janka bude cvičiť so mnou, a tak nám bude veselšie.

Evka S: Rada si chodím s Braňom zaboxovať a keď som nahnevaná, tak mi to aj celkom pomáha. Som rada, že sme kúpili boxerské vrece a aj masáže sú celkom fajn. Mám rada levanduľový masážny olej. Pôsobí upokojujúco a uvoľňuje.

Evka O: Mala som zlomenú ruku, a tak som rada, že je v Impulze Braňo, ktorý so mnou každý deň cvičí a dáva mi masáže. Je to príjemné, keď sa o vás niekto stará pomáha vám, aby ste boli rýchlo v poriadku.

Beátka: S Braňom je fajn. Pracujeme spolu v sviečkárskej dielni. Som rada, že môžem ísť k nemu na masáž. Niekedy mi masíruje len krčnú chrbticu, inokedy idem na celú masáž. Príjemne si pri nej oddýchnem. Páči sa mi, že si môžem vybrať z voňavých olejov ten, ktorý je pre mňa najkrajší. Som rada, že tu máme takúto možnosť a asi vyskúšam aj boxerské vrece.

Tomáš: Chodím k Braňovi na masáž rúk, lebo pracujem v sviečkárskej dielni – lámem vosk do foriem a chcem, aby mi zosilneli prsty ešte viac. Braňo so mnou robí často aj cvičenia na uvoľnenie rúk, ale aj celého tela. Celkom sa mi to páči. Už som si skúsil aj zaboxovať a aj masáž je v pohode.

Branislav Matajs
zamestnanec a masér PSC Impulz

Projekt podporil Fond T – Mobile Slovensko, a.s. Nadácie Pontis