Už bude lepšie …

Stalo sa len pred niekoľkými dňami večer…moja sestra Jana ma privítala s radostným výrazom v očiach. Vyžaroval z nej pokoj človeka, ktorý urobil čo bolo v jeho silách, aby opäť na istý čas udržal pri živote niečo, čo má veľký význam a teraz verí, že „už bude lepšie“. Bola som prekvapená, lebo zvyčajne ju objavím, ako horúčkovito ťuká do klávesnice v mene záchrany chránených dielní a druhého domova pre ľudí s mentálnym postihnutím Impulz a to aj v čase, kedy ľudia obyčajne oddychujú alebo spokojne trávia voľné chvíle. Nadšene mi rozprávala o zvládnutých termínoch, pokrokoch klientov, podanom medzinárodnom projekte a jej radosť sa na mňa ľahučko prenášala…

Je neuveriteľné, ako jediný okamih stačí na to, aby sa z toľkého stalo nič, aby to obrovské úsilie obhájiť si miesto na zemi sa zmenilo len na hŕbku popola. V utorok dňa 29. januára 2013 v skorých ranných hodinách nešťastnou náhodou krásny, vynovený Impulz spolu s kompletným technickým a materiálnym vybavením dielne na výrobu sviečok a pripravených zákaziek pre odberateľov, zachvátil požiar. S ním odišla mnohoročná práca klientov, zamestnancov, dobrovoľníkov a podporovateľov. V hlave mi bežal film jeho posledných troch rokov, všetky projekty, ktoré umožnili rozšíriť činnosti chránených dielní a spolupracovať s organizáciami aj v zahraničí, nádherné výstavy umeleckých diel klientov, náročné sťahovanie na novú adresu a pritom som si spomenula na výraz očí mojej sestry predchádzajúci večer „už bude lepšie“.

Po ťažkom dni upokojovania klientov zariadenia, hľadania alternatívnych riešení pre ich dočasné umiestnenie, podporných telefonátov priateľov, podpisovania protokolov, zápisníc a prenasledovania médií, sestre vo večerných hodinách zvonil telefón. Bol to Tomino, jeden z klientov, ktorý jej s ťažšou výslovnosťou oznámil: “Som pripravený hneď ráno pomôcť postaviť nový Impulz!“.

Hoci Impulz vyhorel, to najdôležitejšie zostalo … „a určite bude lepšie!“
Eva

Budeme povďační za akúkoľvek pomoc finančnú, materiálnu, alebo brigádnickú. Ako?
Finančným príspevkom na účet: 2922888893/1100
alebo na: http://dakujeme.sme.sk/vyzva/636/plamene-vzali-pracu-ludom-s-postihnutim


A takto sme už postúpili aj vďaka ľuďom, ktorí nám pomohli…