Návšteva Bibiany

V utorok, 22. januára sme boli v Bibiane. Na prízemí sme navštívili výstavu s názvom Československo.

Videli sme mapu Rakúsko – Uhorska, trón, na ktorom panovali panovníci aj starú školskú lavicu. Vo vedľajšej miestnosti bola zmenšenina lietadla generála Milana Rastislava Štefánika. Na stenách boli plagáty prezidentov od Tomáša Garika Masaryka až po Andreja Kisku, Československá vlajka a mapa.

Na prvom poschodí bola zase výstava, ktorá sa volala A – ako animátor.  Vedeli ste, že zakladateľom slovenského animovaného filmu bol Viktor Kubal? Vo veľkom televízore, v ktorom bola kúpeľňa Pufa a Mufa sme sa mohli stať na chvíľu účinkujúcimi hercami. V ďalšej miestnosti sme si zase mohli nakresliť a „oživiť“kúsok vlastného kresleného filmu a cez sluchadlá vypočuť krátky film alebo rozprávku.

Na druhom poschodí bola ďalšia výstava, ktorá mala názov Svet japonských rozprávok. Dozvedeli sme sa rôzne zaujímavé informácie o Japonsku, o ich kultúre, umení, jazyku a písme. Mohli sme si vyskúšať, ako sa u nich stoluje a videli sme aj paličky, s ktorými jedávajú. Vo vedľajšej miestnosti premietali o tejto krajine dokument a zo steny viseli papierové origami, ktoré predstavovali japonskú rozprávku – Broskyňový chlapec. V každej miestnosti sme mali hľadať ukrytý červený bod. Boli tam aj knihy s japonskými rozprávkami. Výstava sa mi veľmi páčila. Na obed sme sa vrátili do Impulzu.

Janka, Tomáš G. a Michal