Make-Able: Moja návšteva Talianska

Do Talianska sme išli 5.5.2011 najskôr z bratislavskej autobusovej stanice Mlynské Nivy autobusom na viedenské letisko Švechat a odtiaľ lietadlom do Talianska. Ubytovaný sme boli v hoteli  Friuli v meste Udine. Keď sme prišli, privítal nás starosta. Vania hovorila o našom spoločnom projekte a potom sme mali pohostenie. Pripravili nám rôzne salámy, taliansku šunku a domáce koláče. Potom sme išli do hotela.
Na druhý deň sme si boli na Univerzite Senza Eta pozrieť workshopy – varenie (akurát tam robili pizzu), šitie (šili tam rámiky na fotografie) a macrame, ktoré sa mi veľmi páčilo.
Obed nám pripravili dobrovoľníci z univerzity. Jedlo sa veľmi veľa a chutne. Pritom nám hrali na harmoniku a tak sme si po obede aj zatancovali. Tam som sa aj spriatelila s talianskym študentom Júliom. Večer sme išli na ochutnávku prosciuta – známej talianskej šunky a rôznych syrov.

V ďalšom dni som si išla s pani riaditeľkou prezrieť historickú časť Udine a potom sme išli na nákupy. Kúpila som si peknú blúzku. Na námestí som si dala aj zmrzlinu. Bola veľmi dobrá, ale bolo jej tak veľa, že som ju nemohla celú dojesť.

Slávnostnú večeru sme mali v hoteli  Astoria, na ktorej sme dostali aj certifikát.

8.5. sme navštívili mesto Trieste. Boli sme tam celý deň. Ukázali nám tam bývalú psychiatrickú nemocnicu a hovorili o jej minulosti. Urobili sme si tam spoločnú fotografiu pri soche koňa. V Taliansku sa mi páčili workshopy, hlavne macrame a kamarát Júlio.

9.5. sme išli najskôr lietadlom na Švechat a odtiaľ autobusom do Bratislavy – do autobusovej stanice Mlynské Nivy. Na pobyte v Taliansku sa zúčastnili klienti aj so svojimi vedúcimi z piatich Európskych krajín: Anglicka, Belgicka, Španielska, Českej Republiky a Slovenskej Republiky. Za Slovensko tam boli: naša pani riaditeľka Jana Mareková, dobrovoľníčka Katarína Sikoriaková a ja – Janka Rybáriková.

Jana Rybáriková
klientka